Skip links

Kontrolky v aute: Čo znamenajú a čo spraviť, ak sa rozsvietia?

Kontrolky v aute: Čo znamenajú a čo spraviť, ak sa rozsvietia?

Kontrolky na prístrojovej doske sú spôsob, ako s vami auto komunikuje. Či už vás informuje o zapnutých svetlách, otvorených dverách alebo vás upozorňuje na to, že niečo nie je v poriadku.

Čo znamenajú farby kontroliek?

  • Zelené a modré kontrolky – Auto oznamuje, že systém je zapnutý a funguje. Môže ísť o kontrolku svetiel, smeroviek alebo inej funkcie.
  • Oranžové a žlté kontrolky – Auto vás na niečo upozorňuje. Krátke bliknutie môže znamenať aktivovanie dôležitého systému. Ak svietia nepretržite, znamená to menší problém, ktorý môžete vyriešiť sami alebo vám s ním pomôžu v autoservise.
  • Červené kontrolky – Auto má závažný problém a čo najskôr by ste ho mali odstrániť. V niektorých prípadoch ide len o upozornenie, ako napríklad na zatiahnutú ručnú brzdu. V iných prípadoch by ste však mali okamžite zájsť do autoservisu alebo rovno zavolať odťahovku.

Kedy kontrolky svietia?

Kontrolky v aute sa nakrátko rozsvietia vždy pri štarte vozidla. Je to normálne správanie, ktoré značí, že všetky systémy sú pripravené na použitie. Ak však oranžová alebo červená kontrolka zostane svietiť aj po naštartovaní vozidla, mali by ste spozornieť. V aute sa vyskytol problém, ktorý si vyžaduje vašu pozornosť.

Kontrolky v aute sa nevyplatí ignorovať. Riskujete, že sa malý problém, ktorý ani necíte, zmení na vážnejší a potenciálne aj nebezpečný. Auto vás potom bez varovania môže nechať uprostred cesty alebo v tom horšom prípade rovno zadriete motor.

Ak sa vám na palubovke rozsvieti kontrolka a vy neviete, čo ju môže spôsobovať, odporúčame čo najskôr navštíviť autoservis. Na vaše auto sa pozrú odborníci a odstránia závadu. Môžete navštíviť napríklad aj náš Autoservis Autotechna vo Zvolene, kde máme tím odborníkov, ktorí vám s vašim problémom radi pomôžu.

Najčastejšie kontrolky a ich význam

Kontrolky motora

Skontroluj motor

Porucha motora, ktorá môže znamenať drobnú vadu, ale aj vážnejší problém. Ak sa vám počas jazdy zobrazí, môžete pokračovať v jazde, ale čo najskôr navštívte servis.

Vysoká teplota motora

Motor sa prehrieva a jeho teplota je vyššia ako normálne. Auto by ste mali čo najskôr zastaviť a zistiť príčinu. Najčastejšie sa zobrazí kvôli nedostatku chladiacej kvapaliny. Počkajte kým motor vychladne a dolejte ju. Ak problém nesúvisí s chladiacou kvapalinou, môže ísť o nefunkčný spínač alebo ventilátor.

Nízky tlak oleja

V motore je nízky tlak oleja. Ak je kontrolka oranžová, čo najskôr skontrolujte hladinu motorového oleja a prípadne ho dolejte. Ak je červená, okramžite zastavte auto a doplňte olej. Kým svieti červená kontrolka, autom nejazdite, lebo riskujete jeho zadretie. Radšej zavolajte odťahovku.

Kontrolky riadenia a kolies

Aktivovaná trakčná kontrola

Systém aktivoval systém kontroly trakcie vášho auta. Môžete ďalej jazdiť, ale spomaľte a dávajte si pozor na prípadný šmyk. Ak svieti nepretržite, môže znamenať poruchu elektronického stabilizačného systému.

Nedostatočný tlak v penumatikách

Pravdepodobne máte nedostatočne (alebo naopak príliš) nafúkané pneumatiky. Čo najskôr zastavte a skontrolujte tlak v pneumatikách. Dofúkať ich môžete na väčšine benzínových púmp. Ak sú v poriadku, môže sa jednať o chybný senzor.

Porucha ABS

ABS, teda systém na bránenie blokovaniu kolies pri prudkom brzdení, nefunguje, ako má. Môžete pokračovať v jazde, ale dajte si pozor na brzdenie a čo najskôr nechajte auto skontrolovať v servise.

Opotrebovanie brzdových doštičiek

Brzdové obloženie je opotrebované a mali by ste ho nechať skontrolovať v servise. Môžete pokračovať v jazde, ale dávajte si pri brzdení pozor. Čo najskôr vymeňte brzdové doštičky.

Porucha posilňovača riadenia

Oranžová kontrolka znamená chybu s posilňovačom riadenia. Riadenie je funkčné, no ovládanie si bude vyžadovať väčšiu silu. Skúste vytočiť volant doprava a následne doľava, či sa chyba neostráni. Ak kontrolka nezhasne, navštívte servis. Červená kontrolka môže značiť väčší problém s ovládaním, preto radšej zavolajte odťahovku.

Kontrolky súvisiace s bezpečnosťou

Problém s airbagom

Niečo nie je správne s vašimi airbagmi. Auto vás pravdepodobne nenechá uprostred cesty, avšak mali by ste čo najskôr navštíviť autoservis. Airbagy sú mimoriadne dôležité pre bezpečnosť pasažierov v prípade nehody.

Námraza na ceste

Vonkajšia teplota klesla pod 4°C. Na ceste sa môže tvoriť poľadovica, preto by ste mali jazdiť opatrnejšie. Do zákrut nechoďte rýchlo, dávajte si pozor na mostoch a brzdite jemnejšie.

Nebezpečná vzdialenosť

Vozidlo pred vami je príliš blízko alebo sa k nemu nebezpečne približujete. Ak sa rozsvieti, pribrzdite a zväčšite vzdialenosť pred autom pred vami.

Ostatné kontrolky

Nedostatok kvapaliny v ostrekovačoch

V nádržke nie je dostatok kvapaliny do ostrekovačov. Ak sa vám rozsvieti, mali by ste doliať letnú alebo zimnú zmes do ostrekovačov.

Porucha svetiel

Niektoré z vonkajších svetiel nefunguje správne. Mali by ste skontrolovať žiarovky v aute a vymeniť chybný kus.

Problém s batériou

Znamená poruchu súvisiacu s nabíjacím systémom auta. Pravdepodobne máte poškodenú batériu alebo alternátor, ktorý ju nedokáže nabíjať. Môže však ísť aj o triviálnu chybu ako uvoľnený kábel. Ak auto dokážete naštartovať, mali by ste zájsť do servisu. Ak nie, zostáva vám zavolať odťahovku.

Parkovacia (ručná) brzda

Táto kontrolka znamená, že máte zatiahnutú ručnú brzdu. Ak však svieti stále, aj keď ručnú brzdu nemáte zatiahnutú, značí to problém v brzdovom systéme. Môže ísť o nedostatok brzdovej kvapaliny, ale aj iný problém, s ktorým vám pomôžu v autoservise.

Otvorené dvere

Užitočná kontrolka, ktorá vás upozorní na to, že nemáte úplne zatvorené dvere, prednú kapotu alebo kufor. Riešenie je lepšie zavrieť dvere, ktoré sú otvorené.

Return to top of page