Skip links

Býva vám v aute zle? 6 tipov, s ktorými bude vaša jazda príjemnejšia

Býva vám v aute zle? 6 tipov, s ktorými bude vaša jazda príjemnejšia

Nevoľnosť počas jazdy trápi z času na čas až 80 % populácie. Každý tretí človek zažíva vážnu nevoľnosť a pocit zvracania. Ak sa to týka aj vás, ste na správnom mieste. Čo robiť, aby bola jazda autom príjemnejšia a ako vlastne tento stav vzniká?

Prečo sa v aute cítime zle?

Nevoľnosť počas jazdy sa odborne nazýva kinetóza. Vzniká, ak sa pohyb, ktorý vnímajú oči, odlišuje od toho, ktoré vníma telo prostredníctvom vnútorného ucha. Jednoduchšie povedané, vaše oči mozgu hovoria, že telo je v pokoji, no centrum rovnováhy mu hovorí, že telo je v pohybe. Vzniká tým nesúlad, ktorý sa prejavuje v podobe závratov, nevoľnosti či zvracania. Prejaviť sa môže v aute, vlaku, lodi, ale aj lietadle.

Prečo tak telo reaguje? Mozog predpokladá, že telo je otrávené alebo má halucinácie, pretože oči nereflektujú, čo sa s ním skutočne deje. Preto sa snaží dostať z tela toxíny a vyvoláva zvracanie.

Tipy, ako sa vyhnúť nevoľnosti

Kinetóza nie je choroba, ale stav, v ktorom sa telo nachádza, preto sa nedá liečiť. Môžete sa na ňu len pripraviť a snažiť sa jej predísť. Ako na to?

1. Nejedzte tesne pred jazdou

Do auta by ste mali sadať najedení, no nie prejedení. Veľké porcie a ťažké jedlá pred jazdou môžu zhoršiť nevoľnosť. Naopak, ani hlad nie je pre cestovanie dobrý. Preto sa pred cestou najedzte, no uprednostnite ľahšie jedlá a polhodinu predtým už radšej nejedzte nič. Nezabudnite na pitný režim a aj počas jazdy doplňujte tekutiny.

2. Hlavu hore

Čítanie kníh či hranie sa s mobilom radšej nechajte na neskôr. Ak sa očami sústredíte na jedno miesto, váš mozog prestane vnímať vonkajší pohyb a príde vám nevoľno. Ani sklonená hlava pocitu závratov nepomáha. Najlepšie spravíte, ak sa budete pozerať von z okna na horizont.

3. Posaďte sa dopredu a v smere jazdy

V aute sa posaďte na predné sedadlo vedľa vodiča, kde budete mať dobrý výhľad na cestu. Vo vlaku si zas sadnite v smere jazdy. Ak máte možnosť, najlepšie je, ak budete šoférovať vy sami. Mozog sa bude sústrediť na cestu pred vami a kinetóza sa nemusí vôbec dostaviť.

4. Upozornite vodiča

Spôsob a rýchlosť jazdy výrazne vplýva na nevoľnosť pasažierov. Vodič si často nemusí uvedomovať, že do zákrut jazdí rýchlo a vy sa kvôli tomu cítite zle. Upozornite ho preto, aby šiel pomalšie do zákrut, plynulo zrýchľoval a opatrnejšie brzdil.

5. Pustite do auta čerstvý vzduch

Pomôcť môže aj mierne pootvorené okno, cez ktoré bude dovnútra prúdiť čerstvý vzduch. Pre niekoho môžu byť problematické aj určité osviežovače v aute. Otestujte si na sebe, či vám bez osviežovačov nebude v aute príjemnejšie.

6. Dajte si lieky

Ak máte s kinetózou vážne problémy a žiadne iné tipy nepomáhajú, zostáva vám siahnuť po liekoch. Najznámejší je kinedryl, ktorý pôsobí ako prevencia proti nevoľnosti. Užiť by ste ho mali hodinu pred cestou a môže sa podávať aj deťom od dvoch rokov. Vodiči by sa mu však mali vyhýbať, pretože môže spôsobovať ospalosť.

Return to top of page